Löytöeläimet

Kuinka toimia, jos löytää kadonneen lemmikin?

Oman lemmikin katoaminen on aina ikävä tilanne, siksi onkin hyvä tietää kuinka toimia, jos kadottaa oman lemmikin tai löytää jonkun toisen kadonneen lemmikin. Tälle sivulle olemme koonneet muutamia vinkkejä ja ohjeita.

Kun itse löydät lemmikin, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, onko eläimellä kaulapanta, koska siinä saattaa olla omistajan yhteystiedot. Mikäli löytöpaikan lähellä on ihmisiä tai asutusta, kannattaa myös kysyä heiltä, tuntevatko he lemmikin omistajan. Lemmikillä saattaa olla myös tatuointi, jonka perusteella omistaja voidaan selvittää. Esimerkiksi Suomen Kennelliitto ylläpitää rotukoirien ja Suomen Kissaliitto rotukissojen rekisteriä. Kaulapannan ja tatuoinnin lisäksi lemmikillä saattaa olla myös kaulanahan alla mikrosiru, joka ei näy ulospäin. Mikrosirun avulla voidaan selvittää lemmikin omistaja, mutta se vaatii mikrosirun lukulaitteen. Laitteita löytyy monista löytöeläinten talteenottopaikoista ja eläinlääkäriasemilta. Mikäli lemmikin omistaja ei löydy lähiseudulta tulee eläin viedä viralliseen talteenottopaikkaan.

Kuinka toimia, jos oma lemmikki katoaa?

Jos oma lemmikki karkaa, kannattaa katoamisesta ilmoittaa heti paikkakunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Kadonneesta lemmikkistä kannattaa laittaa kuvallisia ilmoituksia myös kauppojen ilmoitustauluille, tolppiin ja kenties paikallislehteenkin. Myös poliisia on hyvä infota kadonneesta lemmikistä.

Kuinka karanneen lemmikin saa parhaiten kiinni?

Lemmikin kiinnisaamista helpottaa tietysti, jos eläin on opetettu tulemaan kutsusta luokse. Tämä pätee kaikkiin eläimiin, ei ainoastaan koiriin. Esimerkiksi kissan perään ei kannata lähteä missään tilanteessa, koska se aiheuttaa kissassa pakoreaktion. Kissaa kannattaa houkutella luokseen kyykistymällä maahan ja puhumalla sille. Myös leikin varjolla kissa saattaa tulla helpommin ihmisen luokse. Kuten koiraa myöskään kissaa ei kannata tuijottaa suoraan silmiin, vaan mieluummin sulkea välillä silmät, koska kissa kokee sen rauhoittavana eleenä.

Jos koira karkaa, kannattaa sitä jäädä odottamaan paikkaan, josta koira karkasi. Usein koirat palaavat takaisin samaan paikkaan. Koiraa kannattaa yrittää ottaa kiinni herkkupalojen avulla. Itse kannattaa kuitenkin esittää ennemminkin välinpitämätöntä, jotta koira ei pelästy ja uskaltaa tulla luokse. Erityisesti tuntemattoman koiran kanssa pitää toimia varovaisesti ja välttää turhaa koskettelua, koska koira voi käyttäytyä agressiivisesti tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Karanneita kaneja ja jyrsijöitä on helpoin houkutella ruoan avulla. Kanit pitävät erityisesti hedelmistä ja jyrsijät esimerkiksi pähkinöistä. Sisällä elävät kanit eivät yleensä ole kovin hyväkuntoisia ja väsyvät nopeasti, jolloin ne on myös helpompi saada kiinni.

Tärkeää kaikkien lemmikkien kiinniottamisessa on, että itse yrittää pysyä rauhallisena. Kaikki lemmikit yleensä pelästyvät hätäistä ihmistä ja perässä seuraaminen aiheuttaa niissä pakoreaktion.