Koiran adoptointi

Koiran hankkimista tulee aina harkita tarkkaan, eikä koiraa saisi ikinä ottaa vain hetken mielijohteesta. Koiraan sitoudutaan jopa 15 vuodeksi, joten mistään lyhyestä projektista ei ole kysymys. On myös tärkeää, että koko perhe on sitoutunut koiran hankintaan.

Koiran adoptointi on yksi mahdollisuus hankkia itselleen koira. Mutta erityisesti adoptointi vaatii tarkkaa harkintaa, koska adoptiokoiran totuttaminen normaaliin elämään kestää yleensä oman aikansa ja vaatii omistajaltaan paljon resursseja. Lapsiperheisiin koiran adoptointia ei kuitenkaan suositella, juurikin sen vuoksi, että adoptiokoira vaatii alkuun paljon aikaa ja paneutumista omistajaltaan ja lapsiperheessä resurssit ovat yleensä rajalliset.

Adoptiokoira tulee yleensä ulkomailta löytöeläintarhasta, jonne hylätyt ja kodittomat koirat päätyvät. Adoptioprosessin hoitaa yleensä jokin suomalainen rescueyhdistys, jolla on yhteistyökumppaneinaan löytöeläintarhoja esimerkiksi Romaniassa tai vaikkapa Espanjassa. Vaikka koirat ovatkin rescueyhdistyksen toimesta terveystarkastettu ja rokotettu, ei koiran terveydestä ikinä voi olla täyttä varmuutta, koska useimmissa tapauksissa koiran taustaa ei täysin tunneta. Samasta syystä koiran luonteesta ei pystytä antamaan täysin vedenpitäviä lausuntoja. Koiran luonne ja käytös saattaakin siis muuttua isäntäperheessä vielä kuukausienkin kuluttua. Adoptikoiraa harkitessa pitääkin myös muistaa varautua siihen, että koiran koulutukseen menee normaalia pidempi aika.  Ja vaikka koira ei enää aivan pentu olisikaan, usein esimerkiksi sisäsiisteys ja hihnassa kulkeminen pitää opettaa koiralle.  Myös koiran ikä on yleensä vain eläinlääkärin ja löytöeläintarhan tekemä arvio.

Kun päätös koiran hankkimisesta adoption kautta on tarkkaan harkittu, kannattaa ottaa yhteyttä viralliseen rescueyhdistykseen, jotka etsivät uusia koteja kodittomille koirille. Yleensä juuri rescueyhdistykset hoitavat koirien adoptointeja ja ne tekevät myös tarkan selvityksen perheestä, joka haluaa adoptoida koiran. Yhdistykset pyrkivät luonnollisesti löytämään koiralle uuden rakastavan kodin, mutta myös koiran tulee sopia uudelle omistajalleen. Koirille halutaan tietysti löytää sopiva koti loppuelämäksi, mutta mikäli jostakin syystä koirasta joudutaan kuitenkin luopumaan, tulisi siitä aina ensin ilmoittaa sille rescueyhdistykselle, jonka kautta koira on hankittu. Näin heillä on mahdollisuus etsiä koiralle uusia koti. Koiraa adoptoitaessa tulee myös huomioida, että löytökoirat ovat usein steriloituja, eikä pentujen teettäminen ole mahdollista.

Kuten ostetusta koirasta myös adoptiokoirasta ihminen saa uskollisen ystävän, jonka rakkaus on aitoa ja vilpitöntä, kunhan koirasta vain pidetään hyvää huolta.